Oświadczenie dotyczące zgłoszenia do nowego sezonu Sebastiana Laydycha.

Zapraszamy do zapoznania się ze stanowiskiem Zarządu BNBA w sprawie zgłoszenia do nowego sezonu BNBA Sebastiana Laydycha.

Ze względu na to, że jeden z zespołów naszej ligi, dokładniej AZS UTP miał na celu zgłosić do nowego sezonu Sebastiana Laydycha byliśmy zmuszeni zablokować uczestnictwo tego zawodnika w naszych rozgrywkach. Stojąc na straży regulaminu, który wyraźnie mówi:

„W 16. edycji BNBA mogą uczestniczyć wszyscy, którzy w sezonie 2017-2018 nie uczestniczą jako zawodnicy w rozgrywkach organizowanych przez żaden OZKosz oraz PZKosz, czyli nie są zgłoszone do rozgrywek w wyżej wymienionych organizacjach koszykarskich. Jeśli jakiś zawodnik złamie ten przepis to wszystkie mecze BNBA, w których nieuprawniony zawodnik zagrał, zostaną zweryfikowane jako walkowery dla rywali.”

Tym samym zmuszeni jesteśmy wykreślić ze zgłoszenia Sebastiana Laydycha, ponieważ został on już zgłoszony do rozgrywek 1 ligi koszykówki w zespole Enea Astoria Bydgoszcz.

Skład Enea Astoria Bydgoszcz w sezonie 2017/2018: http://rozgrywki.pzkosz.pl/liga/1/druzyny/d/27/enea-astoria-bydgoszcz.html .

Znany jest nam fakt, że Sebastian ma wystąpić w meczu pożegnalnym kończącym jego karierę, jednak nie jest to wystarczający argument, aby zgodzić się na jego grę w BNBA. W poprzednim sezonie mieliśmy sytuację, która sprawiła, że także zmuszeni byliśmy trzymać się regulaminu i nie wyraziliśmy zgody na powrót Marcina Kubackiego do naszej ligi mimo, że jego przygoda z II-ligową koszykówką nie trwała zbyt długo. Nie możemy w jednej sytuacji się zgadzać, a w innej nie. Domyślamy się, że zdania na ten temat mogą być podzielone, ale jako Zarząd Ligi BNBA musimy trzymać się regulaminu rozgrywek, aby nie krzywdzić jej uczestników.

Zarząd BNBA